Mănăstirea Brâncoveni


Categorie: Mănăstiri
Perioada: 1699
Importanta: A
Cod LMI: OT-II-a-A-08687
Adresa:
Localitate: sat BRÂNCOVENI; comuna BRÂNCOVENI
Judet: Olt
Regiune: Oltenia

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Nu exista imagini

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 15-Jul-2009

Manastirea Brancoveni, cu hramul bisericii "Sf. Nicolae" a fost ridicata pe urme mai vechi prin grija lui Matei Basarab, incheindu-se lucrarea la 6 decembrie 7143 (1634).
Din aceasta epoca se mai pastreaza turnul-clopotnita, staretia si o parte din zidul de incinta.
Actuala biserica a fost construita pe locul celei vechi de Constantin Brancoveanu in anul 1699. Tot el va ctitori un an mai tarziu si biserica-bolnita.
Vremurile au fost grele pentru aceasta manastire. In urma razboiului turco-austriac din 1716-1718 a fost partial arsa, cutremurul din 1838 a avariat-o grav, iar secularizarea din timpul lui Cuza a transformat-o intr-un modest asezamant, al carui curator a fost Popa Sapca, apoi cutremurul din 1940 a daramat o parte din turla, s-a crapat altarul si au fost pagubite chiliile.
In iunie 1951, un vant puternic a dezvelit biserica, acoperisul de tabla fiind pur si simplu spulberat.
Manastirea a fost partial refacuta de episcopul Vartolomei Stanescu, dar prin decretul din 1959 a fost desfiintata si s-a facut aici un azil de batrani, apoi a ramas pustie 20 de ani.
Dupa 1980 au fost aduse aici cateva maici de la manastirea Clocociov si au inceput primele reparatii.
Ierarhii Gherasim Cristea si Calinic Argatu s-au straduit mult ca acest asezamant sa-si recapete stralucirea de odinioara, angajand lucrari capitale de renovare.
Cele doua biserici au fost subzidite, consolidate si reacoperite cu tabla zincata.
S-au deschis drumuri de acces, s-a recuperat o parte din terenul agricol ce apartinuse manastirii, lacurile au fost drenate, dealurile acoperite cu livezi.
In beciul cel mare de sub staretie s-a amenajat un lapidariu model, unde au fost adapostite vremelnic si sculpturi de la bisericile demolate din Bucuresti.
In biserica manastirii este inmormantat Papa Brancoveanu, tatal lui Constantin Brancoveanu.
(dupa "Drumuri spre manastiri" de Mihai Vlasie - editura Nemira, 2000 si "Monumente Istorice din Romania" de Ioan Opris - Editura Vremea 2001)